06 - 1299 4945

Er is iets nieuws in de webwereld en men noemt het HTTP/2. Maar wat is HTTP/2 nou precies? En waarom zou het ook voor jouw website belangrijk kunnen zijn?

Zoals je misschien weet is snelheid voor een website ontzettend belangrijk. Mensen hebben tegenwoordig een korte aandachtspanne en online is die zelfs bizar kort.  Als je website niet binnen 2 seconden online is dan haken de eerste mensen al af. Als hij er langer dan 5 seconden over doet dan haakt nog eens 90% extra af.

wat is http2Ook Google let op de laadsnelheid van je website. Je scoort hoger als je website sneller laadt. Snelheid is dus simpelweg extreem belangrijk. HTTP/2 helpt hierbij, door je website sneller te laten laden. Hoe dat gebeurt is nogal technisch (zie verderop deze uitleg), maar dat betekent niet dat er geen enkele manier is om het simpel uit te leggen.

Ehm… HTTP?

HTTP is het protocol voor de communicatie tussen een browser (op je computer) en een webserver (waar de gegevens van de website staan). De eerste opzet voor deze communicatie werd gemaakt in 1989. Het werkende protocol bestaat sinds 1996 en is zo’n beetje echt uitgerold sinds 1999 onder de naam HTTP/1.1.

Hoe werkt HTTP/1?

Om de opbouw van een site goed te krijgen komen alle verzoeken na elkaar aan de beurt.. Een beetje zoals auto’s op een eenbaansweg, allemaal netjes in de rij. Er is bij HTTP/1.1  geen mogelijkheid om dingen naast elkaar of tegelijk te behandelen. En dat was in 1996 ook helemaal niet nodig.

Alleen in online termen zijn de jaren ’90 inmiddels zo’n beetje de middeleeuwen. Websites van nu zijn qua opbouw en mogelijkheden niet meer te vergelijken met wat er in 1999 mogelijk was. Zelfs simpele websites niet. Maar we werken allemaal nog steeds met dat stokoude eenbaans protocol. Het wordt dus hoog tijd voor iets nieuws.

Daarom gingen wat knappe mensen bij Google eens samen zitten om te kijken of dat niet anders zou kunnen. Het opzetten van deze taakgroep SPDY (naar Speedy genoemd) heeft uiteindelijk na samenwerking met knappe koppen van o.a. Windows en Facebook geleid tot HTTP/2. Een vernieuwd communicatie protocol voor servers en browsers, zodat websites sneller laden en informatie eerder bij de bezoeker is.

Wat is HTTP/2 in Jip en Janneke taal

Bekijk je website eens als een restaurant.
De bezoeker is de gast die het eten (de website) bestelt bij de ober (hosting/server waar je website staat).

Je bestelt een koffie met een appeltaart en wat slagroom.

appeltaart met slagroomIn de oude situatie HTTP1 is het zo dat de ober voor ieder los onderdeel op en neer gaat lopen.
Eerst brengt hij je melk.
Suiker.
…Hier komt je koffie…. Langzaam lopen, niet knoeien.
Lepeltje.
Dan nog het koekje erbij.
Gebakje.
Slagroom…
Vorkje…
Nouja je snapt het plaatje.

Het werkt niet snel en niet efficiënt. Maar omdat dit online gebeurt merk je er niets van. Iedere request duurt misschien 0.2seconden. Sommigen wat korter, andere wat langer.

Nieuwe situatie

Met HTTP/2 gaat het wat meer lijken op een echte ober. Deze zet in de keuken vast alles klaar op 1 dienblad en zorgt dat alle spullen die naar 1 tafel toe moeten ook in 1 keer gebracht worden.

Het is dan niet zo dat ALLE content in 1 request gebracht wordt. Dat is bij een restaurant ook niet. Soms duurt de appeltaart iets langer, omdat deze nog in de oven moet. Of je bestelt een heel menu, dat in diverse gangen wordt gebracht.

Al die dingen gebeuren nog steeds. Maar wat tegelijk gebracht zou kunnen worden, kan dus met HTTP/2 ook samen gebracht worden. Afhankelijk van hoe de website is gebouwd worden zaken dus gecombineerd òf na elkaar afgeleverd.

Tot dusver duidelijk?

Goed, gooi ik er nog een les bovenop!

Verplicht gebruik van HTTPS… watte?

HTTPS is het slotje op je website.
En dat is weer belangrijk voor de wet AVG.

Nog steeds geen idee waar ik het over heb?
Dan moet je dit verhaal maar eens lezen, want vanaf 25 mei 2018 is iedereen die  persoonsgegevens verwerkt verplicht om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen. En, of je nu wilt of niet, als je een website hebt dan verwerk jij waarschijnlijk ook persoonsgegevens.

Anyway, dat slotje dus, HTTPS.

Om je website op HTTP/2 te kunnen laten draaien moet je een slotje op je website hebben. En dat komt goed uit, want dan heb je al aan een paar van de eisen van de wet AVG voldaan. Dus dat is mooi meegenomen.

HTTP/2 is de toekomst

Het lijkt er sterk op dat HTTP/2 echt de toekomst gaat zijn.
Als de bedrijven in Silicon al volledig op HTTP/2 vertrouwen, en ook andere bedrijven overschakelen, dan wordt het tijd om mee te gaan.

Daarom zorg ik ook dat iedere klant van PINK by Puck, die hosting afneemt, automatisch HTTP/2 krijgt. Zodat je website klaar is voor 2018 en daarna.

Wil jij ook over op HTTP/2? 
Ja, mijn website mag wat sneller

Groetjes Puck

Op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Laat je gegevens hier achter.
%d bloggers liken dit: