06 - 1299 4945

Een aantal weken geleden begon mijn dag slecht.
Ik ging online, maar daar was niets. Mijn site was verdwenen. Blanco, noppes, nada… Ik probeerde nog te vernieuwen, in te loggen in mijn WordPress dashboard en het lief te vragen aan mijn computer, maar kreeg alleen maar foutmeldingen. Al die tijd, werk, inspiratie en inzet, gewoon weg.

Gevoelens van stress, paniek en onrust kwamen opzetten, want dit kon toch niet waar zijn? De schrik zat er goed in.

Wat was er gebeurd?

waarom back-up, backup noodzakelijk, waarom backup site

1. Hackers & virussen bestaan

Je website kan een virus oplopen, of gehackt worden. Als dit gebeurt is een back-up vaak het enige dat je nog hebt. De bestanden die op de server staan zijn meestal besmet en kunnen je site kwetsbaar maken. Door de oude content terug te plaatsen en gepaste maatregelen te nemen ben je daarna beter beschermt, zonder je oude werk kwijjt te zijn.

2. Een plugin kan je site laten crashen

WordPress doet er alles aan om hun software goed en probleemloos te laten werken, en over het algemeen doen ze dat heel goed. Maar toch kan het gebeuren dat een (combinatie van) plugins problemen veroorzaakt, dat is precies wat mij overkwam.

Het kost dan wat werk om uit te vinden waar het probleem hem in zit, maar meer zorgen hoe je niet te hebben. Met een goede back-up heb namelijk geen problemen om je site weer snel online te krijgen.

3. Updates kunnen fout gaan

Iedere keer dat WordPress een update aankondigt en iedere plugin waar regelmatig aan gewerkt wordt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te updaten. Een verouderde versie maakt je namelijk kwetsbaar voor virussen & hackers.

Maar… tijdens het updaten van WordPress of een plugin kan ook iets verkeerd gaan.

Dat gebeurt gelukkig niet vaak en de kans dat je het mee gaat maken is ook niet zo groot. Maar je zou maar net die ene pechvogel zijn waarbij het wel fout gaat. En dan is het natuurlijk Murphy’s Law dat dat altijd is, net nadat je je site weer eens goed onder handen hebt genomen. Al je mooie werk weer voor niets…

Niet als je een goede back-up hebt.

4. Snel weer up & running

Het hebben van die back-up zorgt er ook voor dat je weer enorm snel online bent, nadat er iets fout ging. Geen uren van herbouwen van de site, geen nieuwe teksten verzinnen of alle links weer opnieuw nalopen. Gewoon probleem verhelpen, back-up terugzetten en weer over tot de orde van de dag, klanten helpen, geld verdienen.

5. Je bent zelf verantwoordelijk

Een back-up hebben is je eigen verantwoordelijkheid. Al biedt bijna iedere hostingpartij tegenwoordig een back-up van je site aan, het zelf doen is veiliger.

Een back-up van een hosting wordt bewaard in geval van een server crash. Zij zorgen dat je site online blijft, niet dat alle inhoud goed blijft, als het echt dramatisch fout is gegaan. Als je je site regelmatig bijwerkt is de kans groot dat je hostingpartij niet de laatste informatie heeft opgeslagen, maar dat je de informatie van vorige maand terug krijgt.

 

een back-up is je verzekering

Het hebben van een goede back-up is dus cruciaal als verzekering tegen rampspoed.

Gelukkig had ik mijn zaken goed op orde toen het even mis ging, maar hoe is dat bij jouw site? Heb jij een goede back-up? Wordt deze ook regelmatig geupdate?

Weet je niet hoe dit bij jou geregeld is, of wil je die zekerheid liever uitbesteden? Kijk dan eens bij de services die ik bied. Ik wil je graag helpen om je zorgen uit handen te nemen.

 

Groetjes,
Puck

%d bloggers liken dit: