06 - 1299 4945

Op het wereld wijde web van 2016 zijn talloze services beschikbaar om je te helpen met het bouwen van een website. Je kunt zelf bouwen of laten bouwen. Eerder beschreef ik al de opties die er zijn “achter de schermen” en waarom ik werk met WordPress. Maar daar houden je keuzes niet mee op. Want ook al ga je niet zelf bouwen, wie moet je dan kiezen?

Er zijn grote bedrijven, waar vele designers en developers zitten, kleine MKB’ers bestaande uit een paar medewerkers of de eenmanszaken. ZZP’ers die in hun eentje aan de slag gaan, mogelijk met het inschakelen van andere ZZP’ers voor de zaken die buiten hun expertise liggen.

Als je er over denkt om iemand in te huren is het van belang dat je weet WIE & WAT je inhuurt. Welke kennis is aanwezig en welke kennis vooral niet. Zo zijn er de webdesigners en webdevelopers, ook wel webontwikkelaars genoemd.

Wat is het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar de waarheid is dat er een groot verschil in kennis is. Het lastige is dat er mensen zijn – zoals ik bijvoorbeeld – die beiden doen. Dat zorgt voor verwarring, vooral voor iedereen die duidelijkheid en onderscheid wil. Bij de grotere ondernemingen worden de taken meestal gesplitst, zodat de werknemers zich kunnen focussen op de ene of de andere taak en zo in een team samenwerken aan 1 project. Kleinere bedrijven doen vaak het een of het ander en besteden de de rest uit, terwijl weer anderen beide kunnen.

Maar, wat is nou het verschil?

verschil tussen een webdesigner en webdeveloperIn het algemeen, een ontwerper ontwerpt een website, en de developer ontwikkelt de site.
Dat zegt je mogelijk nog steeds bar weinig, dus ik neem je mee de diepte in.

Een webdesigner gaat met zijn cliënt onderzoeken wat de wensen en behoeften van het bedrijf zijn. Wat is je doelgroep, heb je (behoefte aan) branding? Wat wil je uitdragen en hoe wil je overkomen? Aan de hand van deze (en nog veel meer) vragen wordt een stijl opgezet. Deze stijl ligt in de lijn van de huisstijl, maar met specifieke zaken voor de website.

Daarna gaat de ontwerper aan de slag met wat er nodig is voor de site, waar alles moet komen (en waarom op die plaats) en hoe het geheel eruit komt te zien. Een designer (die niet tevens developer is) maakt precies het ontwerp van de website, maar dan in een beeldprogramma, zoals photoshop. Deze lay-out van de website gaat vervolgens naar de webdeveloper, die ermee aan de slag kan.

De webdeveloper is dan degene die dat plaatje verandert in een werkende website. Zij vertalen het beeld, door middel van html, css en alle andere codetalen in een functionele site waar je op kunt klikken, doorheen kunt bladeren en waarmee interactie mogelijk is.

webdesigner en webdeveloper in 1

Als je een ontwerper en ontwikkelaar in 1 inhuurt, iemand zoals ik, dan is dit proces minder rechtlijnig. Soms maak ik eerst een ontwerp in Photoshop, als ik denk dat het project daarom vraagt. Meestal duik ik vol in het project en laat het ontwerpen en ontwikkelen samen opgaan. Terwijl ik bedenk hoe het eruit moet gaan zien, maak ik de site ook meteen, waardoor ik meteen kan zien of het ontwerp ook tot zijn recht komt. Beide methoden werken goed, als je weet waar je mee bezig bent.

Tegenwoordig is de meest gebruikte term webdesigner. Als iemand zegt dat ze webdesigner zijn, betekent dat meestal dat ze zowel het ontwerp als de ontwikkeling van die sites doen. Ik noem mezelf ook webdesigner, omdat het verschil voor de meeste mensen niet duidelijk is.

Webdeveloper

Iemand die zich webdeveloper of webontwikkelaar noemt is meestal veel technischer bezig. Hoe het eruit komt te zien is niet hun taak, dat krijgen ze meestal aangeleverd. Een developer bouwt apps, zeer complexe websites (denk aan bol.com) of zijn bezig met de verdere ontwikkelingen voor Content Management Systems als WordPress. Een gewone website is voor hen peanuts.

Wat heb jij nodig?

Nu weet je het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper. En mogelijk is je vraag nu ook beantwoord. Voor het bouwen van een website heb je beide nodig. Ofwel in 2 verschillende experts, of 1 persoon die beiden kan. Let goed op de offertes die je aanvraagt, wat erop staat aan geleverde diensten. Niets zo vervelend als een webdeveloper die vraagt of je zelf het ontwerp even wilt maken. Of een designer die vervolgens met een plaatje, maar zonder werkende website komt.

Ontwerp & bouw mijn nieuwe website!

Ben je zelf bezig met het opzetten van een nieuwe website? Waar loop je allemaal tegenaan? Laat het hieronder in de reacties weten, zodat ik er een blog over kan schrijven.

Groetjes Puck

Op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Laat je gegevens hier achter.
%d bloggers liken dit: