06 - 1299 4945

Als je bedenkt dat je een nieuwe website wilt en er nog nooit een hebt laten maken dan moeten er een aantal stappen gezet worden om je website online te krijgen. Deze stappen bespreek ik in deze serie.

De eerste stap die je daadwerkelijk neemt naar het online gaan is zoeken naar een plek waar je je bedachte webnaam kunt registreren. Hiervoor zijn vele honderden aanbieders alleen al in Nederland beschikbaar. Tussen deze aanbieders zitten veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. Zo er is er een groot verschil tussen het registreren van je domeinnaam en webhosting. Laten we eens kijken wat de verschillen zijn.

Registreren domeinnaam

Het kan zijn dat je bedacht hebt dat je ooit een bedrijf wilt in de bloemen, een eigen bloemenwinkel. Je hebt al een geweldig leuke naam bedacht en hebt opgezocht dat die naam nog niet online gebruikt wordt. Stel: je naam is Babette en je bedacht als toekomstige naam wordt Bab’s Bloemetjes. Je zocht wat op Google en kwam erachter dat www.babsbloemetjes.nl nog niet in gebruik is.

Alleen, je wilt nog helemaal niet met je bedrijf en een eventuele website beginnen. Wat doe je dan?

Je kunt een domeinnaam alvast laten registreren.

Dat kost je (afhankelijk van de aanbieder) zo rond de € 15,- per jaar, maximaal. De domeinnaam www.babsbloemetjes.nl is dan officieel van jou en niemand kan deze meer gebruiken. Je hoeft hier nog totaal niets mee te doen en kunt (mits je blijft betalen natuurlijk) jarenlang de naam bewaren tot je er eindelijk aan toe bent om je eigen bloemenwinkel te openen. Zo koop je een stukje zekerheid voor je toekomstdroom.

Pas als je aan de slag wilt met een echte website heb je ook hosting nodig.

Wat is hosting?

Webhosting is het aanschaffen van een stukje online geheugen op een externe server.

Dat kan uitgebreider & duidelijker:
Iedere computer, tablet en smartphone heeft een harde schijf, dit is het interne geheugen van je apparaat. Hierop worden de dingen opgeslagen die jij vastlegt, bijvoorbeeld je foto’s en je CV of andere documenten. Al die bestanden hebben een beetje ruimte nodig. Om een leuke website, met wat tekst en plaatjes online te zetten heb je dus ook ruimte voor de gegevens nodig. Deze ruimte noemen we geheugen.

Je zou dus je website op het geheugen van je eigen computer kunnen plaatsen. Het probleem is echter, wanneer je dit op je eigen computer plaatst, de website niet meer beschikbaar is zodra jij je computer uitzet of als je verbinding niet meer goed is.

Daarom zijn er bedrijven die heel veel computers met ontzettend veel geheugen hebben, die ALTIJD online zijn. Deze computers noemen ze servers. Ze gaan nooit uit en de verbinding is op vele manieren beveiligd, zodat ze ook niet offline gaan. Je kunt bij deze bedrijven een stukje van hun geheugen kopen waarop je de gegevens van jouw website plaatst. Zo is je website wel altijd online.

Als je vervolgens de bestanden van je website koppelt aan je eigen domeinnaam, worden de bestanden zichtbaar via de link van je domeinnaam.

Webhosters

De bedrijven die deze servers aanbieden worden hostingproviders of webhosters genoemd.

Zoals ik al zei, dit zijn er letterlijk honderden in Nederland alleen al. Hoe kom je nou tot een goede keuze voor hosting, met al die bedrijven die zoveel verschillende aanbiedingen doen? Het belangrijkste; bekijk de cijfers goed. Besef wat je nodig hebt en wat voor pakket je daarvoor aan moet schaffen.

De cijfers

Voor een goede keuze in hostin kijk je in de basis naar 2 getallen.

De eerste is je opslag of geheugen. Met andere woorden, hoeveel schijfruimte krijg je van je webhost om je bestanden op te slaan? Veel mensen denken: een beetje computer of laptop tegenwoordig wordt verkocht met 500GB aan geheugen, ik zal dus zeker wel tientallen GB aan geheugen nodig hebben voor een website.

Dat val wel mee. Want online foto’s kunnen een stuk kleiner worden opgeslagen dan foto’s die je nog wilt laten afdrukken. Het scheelt ontzettend veel ruimte als je de foto’s die je op je site wilt tonen eerst verkleind. Als je foto’s upload op het formaat zoals ze uit je camera of telefoon komen dan zit je geheugen snel vol.

Dit is tevens belangrijk voor je dataverbruik. Hoeveel MB’s mogen er per maand gedownload worden door bezoekers. Je kunt het vergelijken met het aantal MB’s dat je aanschaft bij een telefoonabonnement. Meestal heb je van te voren geen idee van wat je hierbij nodig hebt, aangezien je niet weet hoeveel bezoekers je zult krijgen.
Ook hierbij is de grootte van je bestanden belangrijk. Hoe groter je plaatjes zijn, des te meer MB’s je zult verbruiken.

Bijna iedere hosting geeft je de keuze uit diverse pakketten. Belangrijk is om te kijken naar wat je nodig hebt voor je website. De onderverdeling is als volgt:

  • Opslagruimte of geheugen: het aantal MB’s aan geheugen dat je koopt.
  • Dataverkeer of bandbreedte: hoeveel bezoekers je maandelijks hebt * het aantal MB’s aan geheugen dat ze per keer inzien. (dit is ook wat je bij een  aanschaft als het aantal MB’s per maand) Een heel groot bestand inkijken op de website kost meer data dan een kleine pagina die vaker bezocht wordt.
  • Aantal e-mailadressen: hoeveel mailadressen je kunt aanschaffen met jouw webnaam. Dus bijvoorbeeld info@babsbloemen.nl.
  • MySQL database: dit is een database (archief) waar de bestanden van je website in uitgelezen worden. Zodra je met WordPress of andere CMS gaan bouwen heb je dit nodig om je site te laten draaien. Zelf kom je hier niet (gemakkelijk) bij en dat is ook niet nodig, dit draait allemaal volautomatisch.

Welke hosting kies je?

Voor een gemiddelde website, zonder webshop is geen gigantisch geheugen nodig. Deze site (PINK by Puck) en PINK text & design samen gebruiken nog geen 250MB aan opslag en zitten ruim onder de 1GB aan bandbreedte. Dat zijn 2 volledige sites, met beiden een eigen database en WordPress installatie.

Met een pakket van 500MB aan opslagruimte, 2GB aan dataverkeer en de mogelijkheid van een MySQL database zit je op het begin waarschijnlijk wel goed.

Kies voor een host waar je je goed bij voelt, maar belangrijker nog, die een goede reputatie heeft. Er is op internet genoeg te vinden over welke hosting goed is en wie je beter kunt vermijden. Ook PINK biedt webruimte aan, voornamelijk voor klanten die hun website door mij laten bouwen. De serverruimte die ik biedt staat bij JustHost.nl, een partner waar ik 100% op vertrouw. Gaat er iets fout en mocht ik er niet uitkomen, dan kunnen zij mij altijd helpen.

Heb je nog vragen? Laat hieronder een reactie achter en ik zorg dat je zsm antwoord krijgt.

 

Groetjes,
Puck

%d bloggers liken dit: